Grad Niš kao most između teorijskih znanja i prakse

Pedeset studenata prošle godine bilo na stručnoj praksi u Gradskoj upravi Grada Nišu. Ove godine ima mesta za 86 studenata. 

Grad Niš kao most između teorijskih znanja i prakse

Grad Niš je prošle godine bio jedan od pet gradova učesnika Sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi. Prošle godine je studentima bilo ponućeno 50 mesta za stručnu praksu, a ove godine ima mesta za 86 studenata. 

 Univerzitet u Nišu bio je učesnik prvog Sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Evropske unije u sklopu Programa saradnje u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu u 2021/2022. godini. Cilj programa bio je da studenti svoja stečena teorijska znanja primene u praksi, radeći u organima javne uprave.

 

Ugovore za obavljanje stručne prakse  u organima lokalne samouprave potpisalo je 50 studenata sa 7 niških fakulteta. Angažovanje studenata trajalo je 4 nedelje, odnosno 80 radnih sati.  Po završenoj praksi studenti su dobili potvrdu koja obezbeđuje određeni broj ESPB.

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Stručna praksa se realizovala u realnom radnom okruženju, u 6 gradskih uprava, Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj, Kancelariji zaštitnika građana, kao i u Pravobranilaštvu Grada Niša. Studenti su imali priliku da uz mentorsku podršku stručnjaka u upravi nauče tehnike primene stečenog znanja u praksi i počnu da razmišljaju o budućoj profesionalnoj orijentaciji. Takođe, vreme provedeno na stručnoj praksi u javnoj upravi omogućilo je studentima da se povežu sa poslovnom zajednicom, ostvare kontakte sa kolegama iz struke, kao i da njihova kompetentnost bude prepoznata i pre samog izlaska na tržište rada.

 

Po obavljenoj stručnoj praksi, organizovana je završna sesija „Uprava u teoriji i praksi“, na kojoj su studenti predstavljali ostvarene rezultate rada na odabranu temu iz oblasti u kojoj su praksu obavljali.

Slične objave


Ćaskanje