Како написати добру пословну биографију – CV

CV – први утисак који се стиче о вама !

Како написати добру пословну биографију – CV

 CV (Curriculum Vitae)  је кључно средство за оне који траже посао јер служи као први утисак који потенцијални послодавац има о вама. Пружа преглед ваших вештина, искуства и образовања и наглашава зашто сте најбољи за ту позицију. На данашњем конкурентном тржишту рада, добро направљен CV је од суштинског значаја за издвајање од мноштва других кандидата и обезбеђивање вишег степеника у изборном поступку - интервјуа. Значај доброг CV-ја не може се преценити, јер он често одређује да ли ћете напредовати у процесу запошљавања или не. 

CV треба да буде прилагођен конкретном послу за који се пријављујете, треба да приказује ваша најрелевантнија достигнућа и квалификације и буде достављен у предвиђеном року. Сваки CV треба да садржи основне податке о вама – име и презиме, број телефона и имејл адресу. У поље образовање можете унети своје средњошколско и високо образовање, а поред отворити и нови поднаслов за обуке, курсеве и друге ваннаставне активности уколико сте их похађали и сматрате их релевантним за позицију на коју желите да конкуришете, као и за познавање страних језика и поседовање возачке дозволе. Податке можете уносити хронолошким редом, од најскоријег до најстаријег, или према релевантности, од најрелевантнијег до најмање релевантног.

Корисно је, али не и обавезно, да у CV укључите и своју фотографију или да графички прикажете неке ставке о себи. Када је реч о фотографији, требало би да одаберете неку фотографију која је светла, добре резолуције и приказује Вас онако како најчешће изгледате. Такође, направите одељак за личне вештине и особине. Особине личности које наводите треба да буду у складу са вашим понашањем у професионалном окружењу, као што су – аналитичност, лојалност у раду, комуникационе вештине, емпатичност, предузимљивост, адаптабилност, организованост и др. 

Поред основних информација о вама, важно је да у CV-ју укратко напишете послове које сте обављали, заслуге које сте имали на претходном радном месту, активности које сте спроводили… Не морате ићи у детаље, јер ћете за садржајније образложење имати простора у мотивационом писму или на интервјуу. 

Често се дешава да уласком на тржиште рада млади осећају неку врсту нелагоде јер „немају довољно“ радног искуства и практично имају осећај да немају чиме да испуне свој CV. Без бриге, послодавцима није увек само важно шта радимо, већ и како то радимо, тако да је добро да пишете и о волонтерским искуствима, раду у студентским организацијама и да нарочито истакнете свој допринос приликом било ког ранијег ангажмана. На пример, можете написати за шта сте били заслужни и одговорни, да ли сте нешто променили или побољшали и шта сте до сада научили. Тако рецимо, уколико сте у претходном одељку рекли за себе да сте аналитични, у оквиру одељка о волонтирању имате прилику да потврдите ту особину. Можете написати да сте током волонтерског рада пажљиво прегледали извештаје и презентације, проналазили недоследности и проверавали тачност информација. Уколико додате да сте током волонтерског искуства добро сарађивали са колегама, активно тражили повратне информације о вашем раду или нудили подршку колегама и на тај начин стварали позитивно радно окружење, можете потврдити своје тимске вештине.  

Уколико немате радног искуства, препоручљиво је да у том случају представите своје професионалне аспирације како бисте потенцијалном послодавцу дали јасну слику својих каријерних циљева и будућих очекивања од посла. Ово може показати вашу мотивацију, амбицију и проактиван приступ развоју ваше каријере. Представљањем јасне визије о томе где желите да будете у будућности, можете доказати своју жељу за растом и развојем, као и која је ваша вредност као члана тима. Поред тога, представљање каријерних циљева такође може ускладити ваше индивидуалне циљеве са циљевима компаније, отварајући пут за обострано корисно партнерство. 

Уколико још увек студирате, а желели бисте да обогатите свој CV,  можете се пријавити на стручну праксу у неком од органа државне управе. Министарство државне управе и локалне самоуправе је у претходне две године организовало Сајам стручне праксе који је омогућио студентима да упознају рад државне управе и знања стечена на факултету преточе у праксу.

Савети са креирање CV-ја:

●       Прилагодите биографију о себи конкурсу за конкретно радно место;

●       Немојте слати исти CV свим послодавцима;

●       Водите рачуна о правопису и формату у ком шаљете свој CV (најбоље је да буде у PDF формату или као PNG у случају да сте радили у програму Canva)

●       Како већина компанија сада користи софтвере за прегледање CV -ја, корисно је да поседујете и верзију на енглеском језику;

●       Шаљите одвојене имејлове послодавцима са својим CV -јем у прилогу. Не иде вам у прилог да послодавци знају да сте конкурисали код њихових конкурената;

●       Пишите о релевантним личним особинама – наведите хоби који је повезан са радним местом за које конкуришете, личне особине које описују ваш однос према раду уместо сегмената из приватног живота („срећно ожењен“, „мајка двоје деце“);

●       Будите креативни - радије пишите о стварима које Вас чине јединственим уместо остављања друштвено прихватљивих особина личности и карактеристика. На пример, уместо лидерских вештина можете написати предводио/ла тим за уређивање друштвених мрежа или менторски рад са новим волонтерима у организацији;

●       Не улепшавајте превише, али немојте ни умањивати своје способности и своја знања.

Видео CV

Уколико Вам пословно окружење дозвољава и решили сте да на неко време ставите тачку на конвенционалне CV форме, можете покушати да се представите свом послодавцу путем Prezi, Canva, PowerPoint презентације или видеа. Видео CV представља креативан и иновативан начин да се истакнете у односу на друге кандидате и у последњих неколико година постаје све популарнији.

Да бисте направили видео CV, не морате бити врхунски монтажери и сниматељи – довољно је да користите камеру свог телефона, пронађете мирно окружење у ком вам нико неће сметати и на крају одаберете најинтересантније тренутке снимка и уклопите их у јединствен видео о себи. Предвиђено је да видео CV траје од једног до три минута. У почетку се укратко представите и као што бисте на почетак свој писаног CV-ија ставили радно искуство, тако ћете сада одмах прећи на своје квалификације и образложење зашто сте баш ви добри за позицију за коју сте се пријавили. Кроз неколико реченица можете повезати своје радно искуство са успесима које сте постигли, личним карактеристикама и мотивацијом за рад. Такође, видео омогућава да прикажете своје вештине и резултате свог рада на екрану „као доказ“. На пример, ако сте се бавили графичким дизајном, можете снимити материјале које сте правили током претходног радног искуства. На крају видеа, корисно је захвалити се на пажњи и оставити контакт податке.

Конкурси за посао у државној управи

Конкурси за радна места у државној управи су нешто другачији.  Уместо CV -ја потребно је попунити и послати образац пријаве који се налази на сајту Службе за управљање кадровима уз оглашено радно место. За свако оглашено радно место постоји посебан образац пријаве, који се не може користити за неко друго оглашено радно место.  Више информација можете пронаћи у одељку ‘’Образац пријаве’’ у Водичу за кандидате на блогу Службе за управљање кадровима, Кутку за кандидате, или присуством на онлајн догађају „Отворена врата“ који се одржава на званичној ФБ страници СУК-а сваке прве среде у месецу.

0 Коментари

Сличне објаве