КАКО НАПИСАТИ ДОБРО МОТИВАЦИОНО ПИСМО ?

Мотивационо (пропратно) писмо вам пружа прилику да покажете зашто сте баш ви добри, као и да истакнете релевантна искуства и вештине које нису евидентне из вашег CV-ја.

КАКО НАПИСАТИ ДОБРО МОТИВАЦИОНО ПИСМО ?

Како написати мотивационо писмо?

 

 

Мотивационо, познато и као пропратно писмо, важан је алат у процесу пријаве за посао, стипендију, стручну праксу или студентску размену.

 

Стил писања CV-ја и мотивационог писма је другачији. У CV-ју сте таксативно наводили своје способности, вештине и радно искуство, док у мотивационом писму имате прилику да покажете зашто сте баш ви добри за ту позицију, која је ваша мотивација да дођете на то место и зашто сте бирали конкретно тог послодавца. Поред тога, мотивационо писмо вам омогућава да истакнете релевантна искуства и вештине које можда нису евидентне из вашег CV-ја. Такође можете дати примере како ваше квалификације одговарају захтевима посла. 

 

Представите се. Иако сте оставили своје податке у радној биографији, корисно је да у заглављу наведете своје контакт податке. Уколико знате ко ће читати писмо добро је да ту особу ословите на почетку и потом образложите како сте сазнали за конкурс. 

 

Писмо почињете с неколико речи о себи - ко сте, шта умете и шта желите. Напишите како се позиција поводом које пишете писмо уклапа са вашим професионалним циљевима и која ваша интересовања се уклапају са оним чиме се послодавац бави. 

 

Када говоримо о циљевима, корисно је да поменемо тзв. SMART модел постављања циљева. Према овом моделу циљеви би требало да буду: конкретни, мерљиви, достижни, реалистични и временски одређени. Размислите о својим професионалним циљевима и о томе како их можете уклопити у овај модел. На тај начин ћете лакше пронаћи свој професионални пут и потенцијалне послове или програме за усавршавање. Када пронађете идеално место за себе, неће бити оптерећујуће ни да саставите мотивационо писмо које се уклапа уз пословно окружење чији део желите да будете.

 

Добро се информишите о програму, радном месту и послодавцу код ког желите да конкуришете. Ваше мотивацоно писмо може да се истакне у односу на друга управо тиме што ћете писати о конкретним стварима које вас интересују и начину на који можете да допринесте послу или програму за који конкуришете. Због тога је важно да добро изучите текст конкурса и пронађете сегменте који су за вас битни и у којима можете да се препознате да бисте то описали у мотивационом писму.  Ваше мотивационо писмо треба да буде прилагођено конкретном послу за који се пријављујете, укључујући културу и вредности компаније. То је прилика да покажете послодавцу да сте одвојили време да разумете њихову организацију и позицију коју нуде.

 

На пример, ако се пријављујете на стручну праксу на место психолога у Служби за управљање кадровима, своје мотивационо писмо базираћете на интересовању за селекцију, процену индивидуалних потенцијала или коучингу. Написаћете на који начин би ваше вештине, попут комуникационих и организационих, допринеле раду психолога у Служби.

 

Водите рачуна о стилу и правопису. У мотивационом писму приказујете своје комуникационе вештине и начин изражавања. Добро је да користите речник своје професије, с тим што би требало водити рачуна о томе да пишете из свог угла, о стварима које разумете. Мотивационо писмо је прилика да успоставите личну везу са послодавцем, наглашавајући свој ентузијазам и интересовање за посао.

 

Слична правила за писање CV-ја важе и за мотивационо писмо. Будите љубазни и искрени. Не улепшавајте се, али немојте бити ни превише самокритични. Наводите тачне информације, нарочито оне способности које се траже у конкурсу.

 

Мотивационо писмо може да вам буде од користи када сте одлучили да по први пут стекнете радно искуство или када мењате своју професију, а имате разноразно искуство. У пропратном писму обавезно наведите разлог из којег желите да промените правац своје каријере и назначите да сте спремни да учите и радите на себи како би се и на новом пољу што боље остварили. Сва релевантна искуства можете да разрадите детаљније у мотивационом писму. 

 

Све у свему, добро написано мотивационо писмо може играти кључну улогу у обезбеђивању интервјуа и коначном добијању посла, односно онога за шта сте конкурисали. То је драгоцена прилика да покажете своје способности и успоставите личну везу са другом страном, и не треба је занемарити у процесу пријаве за посао.

0 Коментари

Сличне објаве


Ћаскање